

آشنایی با پیانو
یکی دیگر از سازهای زیبا و خوش صدا که همیشه علاقهمندان و طرفداران خودش را دارد پیانو است. لقب مادر سازها را به پیانو دادند، چون این ساز میتواند صداهای زیادی را تولید کند که سازهای دیگر تنها بخشی از این صداها را میتوانند تولید کنند. اشکال مختلف پیانو با تغییر در طول سالها در اواسط قرن ۱۹ به شکل امروزی درآمده است. پیانو هم مثل سازهای دیگر انواع مختلفی دارد، مثل پیانو گراند، رویال که بیشتر در سالنهای کنسرت و ارکستر از آن استفاده میشود.
نوع دیگری از این ساز که دیواری و کوچک به نام پیانوی اسپینت که کوتاهتر و ارزانتر از بقیه در بازار موجود است. پیانوی دیجیتال که از تکنولوژی برای تولید صدا در آن استفاده میشود. نوع دیگر از این ساز پیانوی کنسول که در آموزشگاهها یا مدارس موسیقی یا استودیو برای تمرین از آن استفاده میشود.
اجزای پیانو
باتوجه به شکل ظاهری و صدای فراوان و مختلفی که این ساز دارد، اجزای تشکیلدهنده زیادی هم دارد. پیانو دارای ۱۱۰۰ سیم و وزن این ساز هم حدود ۲۲۰ کیلوگرم است. مواد تشکیلدهنده این ساز از فلز و چوب است. دارای ۸۸ چکش که به هرسیم از این پیانو متصل و حدود ۹۰ کیلونیوتن کشش وارد میکند. جنس سیمهای این ساز قدرتمند از فولاد و آلیاژ بسیار ضخیم تشکیل شده است. اصلیترین قسمت پیانو گوشی و پیم که برای کوک پیانو استفاده میشود.
اسکلت و شکل ساختمانی پیانو شبیهساز چنگ است که بعد از نواختن این ساز به حالت قبلی و عادی خود برمیگردد. فریم یا چارچوب این ساز بزرگ بهاندازهای است که تمام اجزا و بخشهای داخلی را در خود حفظ کرده که از جنس چوب ساخته شده است. ساند بورد این ساز که وظیفه تقویت و پخش صداهای تولید شده را دارد که هرگونه تغییر در دما و رطوبت باعث ایجاد انبساط و انقباض در ساندبورد شده و مشکلاتی را برای این ساز پدید میآورد که از جنس چوب درخت صنوبر ساخته شده است.
صفحه چدنی ساز پیانو میتواند فشارهای بسیار زیاد را تحمل کند و مقاومت این ساز را بالا ببرد. تخته سیمگیرهای ساز، از جنس چوب به قطری حدود ۳ میلیمتر است. در آخر به اکشن ساز پیانو که قلب این ساز است میرسیم که بیشتر اجزا در داخل آن قرار گرفته است. پدالهای پیانو در زیر آن قرار دارد که حالت صدای ساز یا کیفیت صدا را کنترل میکند. شما در آموزشگاه پیانو تهرانپارس میتوانید با پیانو و کارکرد این ساز آشنا و نواختن آن را تمرین کنید.
یادگیری پیانو
یادگرفتن پیانو یعنی مطالعه موسیقی نظم و هماهنگی بین چشم، دست و هوش فرد است. یعنی بین اعضای بدن مهارت ایجاد میکند. کودکانی که از همان سن آموختن پیانو را شروع کردند از رشد مغزی بهتر و بیشتری بهرهمند میشوند، البته یادگیری پیانو محدودیت سنی ندارد و هرکسی در هرزمان و سنی میتواند آموزش آن را شروع کند. البته بهترین سن برای یادگیری پیانو ممکن است در افراد متفاوت باشد.
هرچقدر رشد انگشتان شما مناسب باشد و به رشد کافی رسیده باشد تا بتوانید از ۳ انگشت مختلف خود روی ۳ کلید سیاه برای نواختن استفاده کنید آمادگی شما برای یادگیری شروع میشود. برای یادگیری پیانو، مثل سازهای دیگر نیاز به تمرین و تکرار هرروزه است تا باعث افزایش مهارت و سرعت در یادگیری شما شود. در آموزش دیدن پیانو انگیزه و علاقه فرد گام اول برای شروع است. استعداد بعد از علاقه مهم است.
باید وقت و زمان لازم ، تلاش و تمرین مناسب داشته باشیم تا به پیشرفت درستی برسیم. ابتدا باید یاد بگیریم از هر دودست خود چطور هم زمان استفاده کنیم، و از فیلم و کتابهای آموزشی برای شروع بهره ببریم. در فیلمهای آموزشی مرحلهبهمرحله یادگیری پیانو ذکرشده و میتوانیم هرچند بار که خواسته باشیم فیلمها را دوباره ببینیم.
البته با امکاناتی که وجود دارد هر فردی میتواند در خانه پیانو زدن را یاد بگیرد ولی اگر شما میخواهید، به طور اصولی تمام نکات نواختن این ساز زیبا را یاد بگیرید، نیاز به یک آموزشگاه و استاد باتجربه دارید تا برای رسیدن به رؤیای نواختن پیانو برسید. در آموزشگاه پیانو تهرانپارس شما میتوانید به این رؤیا جامه عمل بپوشانید.
نگهداری از پیانو
امروزه بهخاطر زیبایی و علاقه به ساز در هر خانه نمونهای از این ساز زیبا وجود دارد. نگهداری هر ساز روش خاصی دارد که به مختصری از آن اشاره میکنیم. پیانو نباید در معرض مستقیم نور خورشید قرار بگیرد. از حرارت بخاری و شوفاژ باید فاصله داشته باشد. اگر پیانو را در کنار پنجره قرارمی دهید باید در فصلهای زمستان و تابستان برای تغییر آبوهوا از بازکردن آن خودداری کنید.
از گذاشتن، در مسیر مستقیم باد پرهیز کنید. چون این ساز از هزاران قطعه کوچک چوبی ساخته شده، به تغییرات ناگهانی رطوبت و دما واکنش نشان داده و به آسیبدیدن آن کمک میکند. امیدوارم در آموزشگاه پیانو تهرانپارس با همه روشهای نواختن و نگهداری این ساز آشنا میشوید.