

بیماری اوتیسم
این بیماری نوعی اختلال رشدی در کودکان است که تا سن دوسالگی نهفته و پس از آن کودک را در انجام فعالیتهای اجتماعی رفتاری و زبانی دچار مشکلاتی میکند. این اختلال در همه افراد متفاوت و طیف متنوعی دارد. افراد مبتلا به این بیماری در زندگی چندان مشکل خاصی ندارند و با تلاش و تمرین کارهای روزانه خود را انجام میدهند. اما گروه دیگری از این بیماران هستند که باید تحت مراقبتهای ویژه قرار بگیرند و بدون کمک و خدمات دیگران نمیتوانند بهراحتی زندگی کنند.
مشخصات کودکان اوتیسمی
کودکان مبتلا به اوتیسم دچار اختلال رشد هستند و بهراحتی نمیتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند. بیشتر این افراد تنها هستند چون نمیتوانند حرکات بدنی، صورت و احساسات دیگران را درک کنند. افراد اوتیسمی در مقابل صداها و بوهای خاص واکنش نشان داده و در مقابل در آغوش کشیدن هم حساسیت بالایی دارند. این کودکان برای کنترل خود سعی میکنند تندتند قدم بردارند و حرفی را تکرار کنند.
کودکان و افراد اوتیسمی به انجام کارهای متنوع و شلوغ علاقهای ندارند و بیشتر یک کار یکنواخت و تکراری را انجام میدهند. اگر روند کار تغییر کند دچار هیجان و پرخاشگری شده و ممکن است به خود یا دیگران صدمه بزنند. بیشتر این کودکان مبتلا دچار بیماری تشنج و صرع هم هستند که زیر نظر پزشک متخصص تحت درمان قرار میگیرند که کمتر ازا ین درمان نتیجه گرفته میشود. افراد اوتیسمی از لحاظ هوش کمتوان هوشی نیستند و تواناییهایی در حوزههای خاص دارند. گاهی این افراد در نقاشی، موسیقی، ریاضی و… حتی از کودکان طبیعی و نرمال بهتر هستند.
موسیقی درمانی
همانطور که میدانید و شنیده و خواندهاید موسیقیدرمانی برای همه بیماران مفید بوده و بسیار تأثیر مثبت در بهبود آنها داشته است. تأثیر موسیقی در درمان اوتیسم باعث کاهش علائم بیماری و بهبود روابط اجتماعی آنها شده است. علاقه به برقراری ارتباط با دیگران را تقویت میکند و بهراحتی میتوانند زبان دیگران را بفهمند. البته موسیقیدرمانی برای همه کودکان مناسب نیست و مؤثر واقع نمیشود و به همین دلیل روش مناسب و یکسانی برای این بیماری نیست.
باید موزیک را بااحتیاط انتخاب کرد چون گاهی کودکان توسط بعضی از موسیقیها جذب و یا هیپنوتیزم میشوند و کمکم از دنیای واقعی دور میافتند. تأثیر موسیقی در درمان اوتیسم باعث تقویت مهارت شنیداری و دیداری کودکان اوتیسمی میشود و آنان را از انزوا و تنهایی بیرون میکشد بهسوی ارتباط با دیگران هدایت میکند. انجامدادن حرکات موزون در موسیقی میتواند اختلال حرکتی این بیماران را تقویت کند و حس کنجکاوی در این افراد را افزایش داده باعث علاقهمندی به اشیای اطراف میکند.
هدف از موسیقیدرمانی این است که کودکان را از دنیای تنهایی که برای خودساختهاند بیرون کشید و وارد دنیای ارتباط با دیگران کرد و این کودکان بهترین تعلیم را از کسانی میآموزند که آنها را دوست دارند.
وظیفه موسیقی درمانگر در کودکان اوتیسمی
با دانستن تاثیرموسیقی دردرمای اوتیسم برای کودکان مبتلا باید یک موسیقی درمانگر باتجربه کودکان را از لحاظ عاطفی، هوشی، حس هیجان و روابط اجتماعی و حتی علاقه به موسیقی و اینکه چقدر با خانواده همکاری دارند مورد بررسی قرار بدهد. باید بداند که آیا این کودک مناسب روش درمان با موسیقی است یا نه. درمانگر باید فعالیتهای موزون همراه با موسیقی را طبق نیاز کودک برنامهریزی کند. مثلاً اگر کودک نیاز به برقراری ارتباط با دیگران دارد باید موسیقی در بازی و فعالیتهای گروهی، حتی نواختن ساز دستهجمعی انجام شود.
درمانگر از نظر روانی باید کودک را به خود نزدیک کند تمام کارها، فعالیتها واکنشهای کودک را ثبت کند. ازلحاظ تماس فیزیکی باید از نوع مادرانه عمل کند و بازیهایی که از طریق تماس دستها برقرارمی شود را بیشتر کند. برای برقراری ارتباط با این کودکان عجله نکند و کودک را برای انتخاب ابزار موسیقی آزاد گذاشته تا کودک با کنجکاوی و علاقه سراغ وسیله موردنظر برود. این موارد مختصری از وظایف یک موسیقی درمانگر است که برای شما بیان کردیم.
درمانهای توانبخشی در کودکان اوتیسمی
چگونگی درمان کودکان یا بزرگسالان مبتلا به اوتیسم بستگی بهشدت اختلال آنها و محل زندگی و سایر موارد دارد. برای درمان این افراد مبتلا تکنیکهای درمانی توانبخشی به کار میرود که انواع این روشها را برای شما بیان میکنیم.
کاردرمانی، گفتاردرمانی، رفتاردرمانی، آموزش مهارتهای اجتماعی، فیزیوتراپی، درمان انسجام حسی، بازیدرمانی که البته روشهای متعدد دیگری هم برای درمان اینگونه افراد وجود دارد. باید گفت که درمان صددرصدی برای درمان این اختلال وجود ندارد بلکه این روشها و ترکیبی از این تکنیکها میتواند علائم این بیماری را کاهش داده و کمی کنترل کند. والدین کودک مبتلا باید سن مناسب شروع درمان را موردتوجه قرار دهند که تا قبل از ۵سالگی یعنی هرچه سن کودک کمتر باشد و بیماری زود تشخیص داده شود آموزش و درمان بهموقع انجام میشود و شانس بیشتری برای کودک مبتلا وجود دارد.
در این مقاله شمارا با تأثیر موسیقی در درمان اوتیسم آشنا کردیم اگر دنبال آموزشگاه مناسب برای این گروه از بیماران هستید آموزشگاه آوای چکاوک در تهران را به شما معرفی میکنیم. برای آشنایی بیشتر به وبسایت مجموعه مراجعه کنید.