

همیشه یکی از سوالات و چالشهایی که نوازندگان با آن درگیر هستند، چگونگی مراقبت از ساز میباشد تا کیفیت و عمر آن افزایش یابد. برای نگهداری از ساز باید نکات و راهکارهایی را انجام داد که در این یادداشت به معرفی برخی از آنها پرداخته میشود.
ساز خود را در مکان خشک نگه دارید.
بدیهی است که رطوبت بیش از حد باعث تخریب ساختار مواد آلی همانند چوب میشود. به همین دلیل، قرار دادن ساز در مکانهایی همانند آشپزخانه، حمام و یا در نزدیکی کولر باعث تخریب ساختار چوب ساز و در نتیجه کاهش عمر آن میشود؛ ازاینرو، توصیه میشود ساز خود را از چنین نقاطی دور کرده و از بستههای ضد نم در کاور و یا اطراف ساز استفاده نمایید.
برای مراقبت از ساز باید نکاتی به ظاهر پیش پا افتاده را رعایت کنید.
ساز خود را آویزان نکنید.
در وهله نخست، بهتر است تا حد ممکن ساز خود را از دیوار و نقاط مشابه آویزان نکنید. در صورتی که تمایل به انجام این کار دارید، آن را به صورت عمودی آویزان کنید. زیرا این کار باعث خنثی شدن نیروی جاذبه شده و در نتیجه فشار و آسیب وارده به حداقل میرسد.
مانع تغییرات شدید دمایی در محیط شوید.
یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید، تغییرات شدید دما همانند گرم شدن و سپس، سرد شدن دما باعث تخریب ساختار چوب و در نتیجه کاهش عمر ساز میشود. همچنین، توصیه میشود از قرار دادن ساز در مکانهای خیلی گرم و یا خیلی سرد اجتناب کنید.
ساز خود را زیر نور خورشید قرار ندهید.
نورخورشید به دلیل برخورداری از اشعه UV افزون بر تخریب ساختار رنگی و ظاهری ساز، باعث تخریب ساختار فیزیکی چوب و در نتیجه کاهش عمر ساز میشود. بههمین دلیل از قرار دادن ساز خود زیر نور مستقیم خورشید پرهیز نمایید.
استفاده از کاور مخصوص را فراموش نکنید.
کاور مخصوص باعث میشود تا ساز را در برابر گرد و غبار، تغییرات دمایی، رطوبتی و ضربه محافظت نماید؛ ازاینرو، توصیه میشود اگر قصد دارید طی مدت زمان زیادی از ساز خود استفاده نکنید و یا با خود به سفر ببرید حتما از کاور مخصوص سازتان استفاده نمایید.