

بهطور قطع قدمت موسیقی در تاریخ به قرنها پیش میرسد. براساس مستندات و نشانههای موجود، نخستین نمونه آفرینش موسیقی را میتوان متعلق به نقش موجود غاری در سرزمین آریژ دانست. این اثر تاریخی، شکارچی را نشان میدهد که کمانی در دست دارد…
انسان اولیه از موسیقی برای سحر و جادو استفاده میکرده است.
…کمان را باز نگه داشته و گویا در حال نواختن آن است. بهنظر میرسد، شکارچی سعی داشته با استفاده از این کار، شکارها را سحر کرده و به سوی خود جذب نماید تا بتواند آنان را شکار نماید. بدین ترتیب، میتوان اذعان داشت موسیقی در حکم سحر و جادو برای انسان اولیه بوده و آنان معتقد بودند با خلق موسیقی میتوانند شکارها را جذب نموده، نیروهای اهریمنی را دفع کرده، درخواست باران نمایند و یا بیماران را شفا دهند.
اما، افزون بر این نقش، سند قدیمی دیگری از بینالنهرین در دست میباشد که در آن سازهایی نمایش داده شده است. این لوح به تمدن سومر تعلق داشته و در آن افزون بر ساز چنگ، سرودهایی مربوط به آفرینش انسان و موسیقی وجود دارد. براین اساس، شاید بتوان تمدن سومر را پیشواز استفاده از ساز معرفی نمود. نمونه تاریخی دیگر به گور ملکه شوباد، ملکه تمدن سومر، تعلق دارد.
در گور این ملکه افزون بر جامهای طلا و نقره، چنگ منحصر به فردی یافته شده که میتوان آن را نخستین نمونه عینی ساز در جهان به شمار آورد. تاریخ این اثر به هزاره چهام پیش از میلاد مسیح بازمیگردد. براین اساس، برخی از نظریهپردازان معتقد بودند که چنگ، سازی مذهبی بوده و در معابد برای نمایش عظمت خدایان نواخته میشده است.
موسیقی در تاریخ یکی از نکات مبهم و جذاب است.
این نشانهها در دوران آشور وجود دارد. به عنوان مثال از این دوران، مهرهای گوناگونی یافته شده که در آن سازهای گوناگونی وجود دارد. گویا از این سازها در جشنها و مراسم غیرمذهبی استفاده میشده است. بدین ترتیب میتوان نخستین اسناد عینی از سازهای موجود را به تمدن سومری منطقه بینالنهرین نسبت داد.